Så gör du en enkel budget

För att göra en budget på ett enkelt sätt behöver du först använda dig av en plattform att göra budgeten i. Vill man att det ska vara väldigt enkelt skriver man helt enkelt ner budgeten på ett papper, men vill man vara lite mer seriös och fortfarande hålla det enkelt rekommenderas programmet Excel. Det är ett enkelt program med rutnät och förmåga att kalkylera som passar perfekt för budget.

Det enda som egentligen behövs hållas koll på är inkomster och utgifter. Samla därför alla inkomster i en kolumn och samla sedan alla utgifter i en. Sedan finns det möjlighet att addera inkomsterna samt utgifterna och få fram en summa för de totala utgifterna och inkomsterna. Tillslut kan man subtrahera inkomsterna med utgifterna för att få fram och budgeten går ihop sig. Mycket svårare än så behöver det inte vara.

Det finns dock möjlighet till avancemang. Det går nämligen att sedan göra budgeten i Excel mycket mer avancerad och invecklad allt eftersom man känner för det. Programmet kan kalkylera det mesta, ta fram grafer och diagram, samt mycket mera och därför passar Excel utmärkt för såväl enkel som avancerad budget. Även om grundsyftet med en budget är densamma för både en enkel som för en avancerad budget. Det gäller kort och gott att få reda på om man har en hållbar ekonomi. Om inkomsterna är större än utgifterna.

Med en budget kan man också lätt se till att maximera sparandet, genom att enkelt hitta onödiga och för stora utgifter. Genom att sedan, steg för steg minska utgifterna på ett eller annat sätt kommer sparandet för varje månad att kunna öka med många procent.


Ett bra videoklipp för dig som vill ha hjälp med att sätta upp en budget.